Класическо свинско с ориз на фурна

Класическо свинско с ориз на фурна
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 5
16/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене95 мин.
Общо110 мин.
Порции4
"За някои хора класиката може и да е Моцарт, но за лакомниците тя е Класическо свинско с ориз на фурна"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 500 г (от врат или ребърца)
  • ориз - 300 г
  • лук - 1 глава
  • олио - 60 мл
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Нарежете свинското месо на едри кубчета (ако ползвате ребра, те трябва да са с много месо по тях) и сварете до готовност. Прецедете бульона от варенето и го подправете със сол на вкус.

2. Накълцайте главата кромид лук и запържете с щипка сол до лек карамелен оттенък в загрятото на умерен огън олио.

3. Сипете ориза, предварително измит в няколко води, за да падне нишестето от него.

4. Запържете го за 2 минути, разбърквайки, за да не залепва.

5. Сипете черния пипер и бульона от варенето на месото - на 1 част ориз, 2 и половина - 3 части течност, в зависимост от вида на ориза и указанията на пакета.

6. Прехвърлете всичко в тавичка и сложете свинското. Печете свинското с ориз в загрята на 200 градуса фурна, докато остане на мазнина и оризът е поел течността - около 20-25 минути.

7. Готовото свинско с ориз извадете от фурната и покрийте с чиста кърпа за 10 минути, след това поръсете с прясно накълцан магданоз и поднесете.

Една класическа гозба от нашата българска кухня, с малко продукти, но вкусна и обичана от всички!

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: