Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Веган шоколадов кекс

Веган шоколадов кекс

Веган шоколадов кекс10 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Оказва се, че веганите, тайно от останалите хора, хапват най-вкусните шоколадови кексове, опитайте, ако не вярвате"

Необходими Продукти

  • царевичен грис - ½ ч.ч.
  • пълнозърнесто брашно - ½ ч.ч.
  • овесени ядки - 1 ч.ч. фини
  • черен шоколад - 2 - 3 с.л. (или какаови зърна) счукани на малки парченца
  • банани - 1 бр.
  • кафява захар - 1 ч.ч. кристална
  • ванилия - 1 пакетче по желание
  • рожков - 3 ч.л. пълни
  • какао - 3 ч.л. на прах
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • оцет - 4 ч.л. ябълков
  • шарлан - 5 с.л.
  • вода - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа смесваме първо сухите съставки – царевичния грис, пълнозърнестото брашно, фините овесени ядки, кафявата кристална захар, счуканите на малки парченца – черен шоколад или какаови зърна, ванилията, брашно от рожков, какаото на прах. Разбъркваме с голяма дървена лъжица (леко плоска).

Добавяме и намачкания на пюре банан, содата с ябълковия оцет и шарлана. Отново разбъркваме и постепенно наливаме водата (може да е топла), като втриваме сместа в стената, за да с смеси добре с течността. Оставяме за 10 минути, за да може овесените ядки за изпият малко водата и да набъбнат.

Намазваме малката тавичка (добре е да е малка по размер, тъй като така ще стане по пухкав) с шарлан и набрашняваме с пълнозърнесто брашно.

Изсипваме престоялата смес и разстиламе равномерно. Слагаме веган сладкиша да се пече на 150-160 градуса за 40-50 минути. След като е готов – покриваме сладкиша с найлон и кърпа, за да не изсъхва.

Оставяме веган шоколадовия кекс да престои и преди сервиране го нарязваме на триъгълни или квадратни парченца. Поднасяме какаовия сладкиш с топла какаова напитка – за една елегантна и следобедна закуска!

Богато и разнообразно на вкусове и аромати – веган брауни или шоколадов кекс с царевичен грис!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: