Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Козуначени мъфини с капки шоколад

Козуначени мъфини с капки шоколад

Галя НиколоваГаля Николова
Готвач
1992k5692k3
Козуначени мъфини с капки шоколад
Снимка: Галя Николова
5 / 6
19/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
160 мин.
Общо
180 мин.
Порции
12
"Козунаци под път и над път, но пухкави козуначени мъфини ще намерите при нас и ви съветваме още днес да ги опитате"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 100 мл
  • яйца - 1 бр.
  • белтъци - 1 бр. ( жълтъкът се отделя за намазване)
  • суха мая - 7 г
  • кафява захар - 90 г
  • есенция - 1 ч.л. ром
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • брашно - около 400 г
  • масло - 40 г, разтопено
  • олио - 20 мл
  • шоколад - капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти за месене (брашно, мая, захар, есенция, олио, яйца, масло и мляко) сложете в хлебопекарна на програма Месене.

Тавата за мъфини се подготвя, като се намазнява или във всяко гнездо се поставят хартиени кошнички.

Готовото тесто се разделя на 12 топки и всяка от тях се разточва на малък правоъгълник, поръсва се с желаната плънка (може и без) и се завива на руло, което може да вържете на възелче или да усучете като въже и да навиете на охлюв. Поставя се в кошничката.

Процедурата се повтаря с всички останали топки тесто.

Когато всички козуначета са оформени, отново се оставят да втасат. Когато напълнят формичките и подадат калпачета поне 2 см нагоре :) са готови да бъдат изпечени.

Намазват се с разбития жълтък, смесен с малко олио и 2-3 капки прясно мляко и се поръсват със захар.

Пекат се в предварително загрята фурна, на 160 градуса за 30 минути или до готовност.

Оставят се за кратко да се охладят върху решетка, след което се вадят от формите. За да се отлепят лесно хартиените формички и хубаво да се изчака да изстинат напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: