gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Домашна турска баклава

Домашна турска баклава

iliqnailiqna
Новак
3504703
Домашна турска баклава1 / 4
07/05/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"Домашната турска баклава няма аналог - тази рецепта го доказва още веднъж"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 500 - 600 г
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 10 г суха
  • прясно мляко - 250 мл
  • сметана - 100 мл сладка
  • шафран - 1/2 ч.л. за цвят
  • масло - 200 г
  • За плънката
  • орехи - 350 г счукани
  • грис - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • канела - 1 ч.л.
  • За сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • карамфил - 3 - 4 зрънца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесва се тесто без маслото от посочените продукти. Втасва 50 минути. Разделя се на топчета с големина на ябълка.

Отделно се разбърква плънката до хомогенност. Всяко топче се разточва на тънък лист, за да не лепне се използва нишесте. Намазва се обилно с разтопено масло. Наръсва се с плънката.

Навива се отново на точилката. Събира се от двата края към средата и точилката се изважда. Получената формичка се поставя в намазана с масло тавичка.

По този начин се приготвят всички топчета тесто. Намазва се обилно с масло. Пече се 30 минути на 180-190 градуса. Когато е готова баклавата се полива с горещия захарен сироп.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
513
41
31
20
10
Дай твоята оценка: