Зелена баница хармоника с глухарчета
Zelena pita harmonika sa maslačkom
gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Зелена баница хармоника с глухарчета

Зелена баница хармоника с глухарчета

Зелена баница хармоника с глухарчета
Снимка: Илиана Първанова
1 / 7
29/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Опитните кулинари не виждат поляна с цветя, а много причини да приготвят зелена баница хармоника с глухарчета"

Необходими Продукти

  • глухарчета - 1 богата връзка листа
  • лапад - 30 листа лопуш
  • джоджен - 2 - 3 стръка пресен
  • пресен лук - 2 - 3 стръка
  • кори за баница - 1 пакет /14 кори фини/
  • кисело мляко - 2/3 кофичка
  • извара - 7 - 8 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • черен пипер - 2 щипки
  • кимион - ½ равна ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л. равна
  • хималайска сол - 1 и ½ ч.л. равна фина
  • хлебна сода - 1 ч.л.
  • шарлан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На пролет, когато всички зеленини избуяват в своя растеж, можем да си правим от любимите ни зелени баници! Вкусни и полезни!

Ето и една лесна рецепта за баница с листа от глухарчета / жълтурчета и лапад, които се намират във всеки двор!

Набираме от градината зеленините – лапад, джоджен и глухарчета, и след като старателно ги измием, ги нарязваме на ситно (трябва да се получи количество 14 шепи за 14 кори)!

Отделно в друга купа чукваме 2 те яйца и хубаво ги разбъркваме с киселото мляко, хлебната сода, хималайската сол и подправките: черен пипер, кимион и чубрица.

Започваме да редим баницата в кръгла средно голяма тавичка, която предварително сме си намазали с шарлан. На всяка кора ръсваме по 1 шепа нарязани зеленийки и нагъваме като хармоника. Когато наредим равномерно всички кори, поръсваме с нарязан на ситно пресен лук и изварата. След тях заливаме внимателно с малко шарлан и сипваме заливката със супена лъжица, като се стараем навсякъде да сложим (особено в краищата).

Печем зелената баница с глухарчета на 200 градуса за 30 минути до златисто, като по време на печенето въртим тавата, за да се изпече равномерно.

Баница е готова! Истински засищаща!

Чудно вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: