Начин на приготвяне
По принцип тази салата не се нуждае от представяне и всяко домакинство си има собствена любима рецепта.
Това е моята празнична салата, която за разлика от другите я аранжирам и сервирам в плата.
Почистваме и измиваме добре всички зеленолистни зеленчуци. Отцеждаме ги добре от водата и подсушаваме листата им.
Краставиците не беля, защото са екологичен продукт и режа на тънки шайби. По същия начин нарязваме и репичките.
Зелените салати наситняваме, заедно с пресния лук и разпределяме всички съставки индивидуално в купи.
Покриваме ги със стреч фолио, за да ги запазим свежи.
Готовите заготовки лесно сглобяваме на салата, непосредствено преди поднасянето им на масата.
Дресинга приготвяме, като поставим упоменатите съставки в блендер и смиламе до хомогенност. Поставяме в каничка, като го оставяме на стайна температура.
Пъдпъдъчите яйца пошираме по познатата технология.
Готовата салата подреждаме с въображение и вкус.
Добре е да има контраст между отделните компоненти, за да бъде колоритна и красива нашата празнична салата.
За целта аз подреждам в кръг краставица, като редувам последователно сърцевината от дъбото листо, зелен лук, репички, зелена салата и листенца от глухарче. За да не нагарчат ги потопете във ледена вода за около 25 минути.
Допълвам колорита с чери домати, сирене фета, маслини Каламата и поширани пъдпъдъчи яйца за разкош.
Поднасяме празничните плата непосредствено преди консумация.
Гарнираме порция си с магданозен дресинг и овкусяваме с бял пипер.