Горски мед от глухарче

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79323810801
04/05/2019
"А рецептата за този ароматен горски мед взехме направо от горските феи, честна дума "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо862
  • Преглеждания за месеца35
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • радика - 4 пълни шепи, около 200 цвята (Taraxacum officinale)
  • захар - 1 кг нерафинирана
  • вода - 1250 мл., изворна или филтрирана
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Цветовете са събирани от чиста планинска полянка, извън замърсяването в градовете.

Брането се извършва при сухо и слънчево време! Добре е да те да бъдат обработени непосредствено след събирането им, до два часа. Поради тази причина не накисвам и не мия цветните кошнички.

Водата отмива цветния прашец, който именно придава онзи тъй характерен аромат на цветя.

Почистваме зелените дръжки от цветовете. Тях изсушаваме или приготвяме на салата.

Четири препълнени шепи (с двете ръце) цветове се слагат в емайлиран съд в студената вода. Затоплят се бавно до кипване.

Оставят се малко да поврят, около 15-20 минути.

След топлинната обработка тенджерата се сваля от котлона и се оставя да пренощува на хладно.

На следващия ден получената отвара се прецежда през марля, а цветовете се изстискват хубаво.

В течността се сипва захарта и отново загряваме бавно сиропа.

Тенджерата се слага на котлона без капак. За да се запазят полезните свойства на растението, се включва на най-ниска степен.

Така течността се изпарява без да завира, а течността се разбърква с дървена лъжица.

Варенето продължава, докато капка от сиропа, поставена върху студена чинийка, не се разлива.

Прибавяме лимонената киселина и оставяме още 10 минути.

Трябва да се получи хубав, гъст сироп с аромат на цветя. Наливаме го още горещ в сухи стъклени бурканчета, които обръщаме с капачката надолу.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар