Великденско печено пиле с пресни картофи по рецептата на Иван Звездев

ЗорицаЗорицаМастър Шеф90924827854
07/05/2019
"Печено пиле по рецепта на Иван Звездев е нашето топ предложение за Великденско ястие - непременно опитайте "
Приготвяне15 мин.
Готвене90 мин.
Общо105 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
19 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо18 411
  • Преглеждания за месеца1977
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена19

Необходими Съставки

  • пиле - 1 бр. охладено (голямо - около 1.8 кг)
  • пресен чесън - 2 - 3 глави
  • пресни картофи - 1 кг
  • розмарин - 1 стрък
  • краве масло - 50 г
  • олио - 3 с.л.
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • червен пипер - за поръсване
  • за саламурата
  • вода - 800 мл.
  • сол - 20 г
  • захар - 20 г
  • черен пипер - на зърна - 1 ч.л.
  • бахар - 2 - 3 зърна
  • дафинов лист - 2 бр.
  • розмарин - 1 стрък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се измива и почиства. В голяма купа се приготвя саламурата, като се смесват водата, захарта и солта. За килограм месо количеството е 400 мл вода, 10 г сол, 10 г захар. Тъй като пилето е голямо, количеството се удвоява. Към сместа се добавят зърната черен пипер, бахарът, дафиновите листа и стръкчето розмарин. Разбърква се.

Пилето се залива със саламурата, покрива се с фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилника за една нощ.

На следващия ден изваждаме пилето от саламурата, прехвърляме го в глинено гърне, намазваме го хубаво отвътре и отвън с мекото краве масло, сол, черен пипер на вкус и поръсваме с червен пипер. В корубата на пилето слагаме пресния чесън.

Около пилето нареждаме пресните картофи, добре измити (без да се белят) и нарязани на едро. Поръсваме ги с олиото, сол, черен пипер и нарязания на ситно розмарин. Леко ги разбъркваме.

Пилето трябва да се пече по корем, за да е сочно.

Похлупваме глиненото гърне и слагаме в леко затоплена фурна.

Увеличаваме градусите на 180 - 200 и печем около час и половина. Към края на печенето може да отхлупите съда, за да хване пиленцето апетитен загар.

Печеното пиле се поднася, гарнирано с пресните картофи.

Това великденско печено пиле с пресни картофи е по рецептата на Иван Звездев

Добър апетит! подобни рецепти тук

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар