Начин на приготвяне
Толстолобът се почиства, след което се нарязва на шайби. Подготвя се тенджера с кошничка или розетка за готвене на пара.
Подреждате рибата в кошничката, наливате на дъното на тенджерата 200 мл оцет и толкова олио. Добавяте 10 зърна чер пипер и един дафинов лист, както и две бучки захар.
Доливате с вода до нивото на рибата, без да я покрива. Прибавяте малко сол.
Слагате на котлона на най-ниската мощност. Слагате капака на тенджерата и ако е обикновена - готвите 4 часа, ако е тенджера под налягане - 1 час.
После в тава правите канапе от девесил, подреждате рибата върху него, обливате с бульона, от който реално е останало само олиото, и запичате. Преди поднасяне поръсете задушената риба със смлян черен пипер.
Толстолобът се поднася охладен, когато сосът му се желира.
Този толстолоб с девесил на пара е уникална вкусотия!
Наздраве!
Източник: Rumen Hristov от Кулинарна мрежа