Билков чай от мащерка

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
878
7k
3k
2k
1
16/05/2019
"Ободряващ и много полезен Билков чай от мащерка ще приготвим днес за вас "
Приготвяне5 мин.
Готвене10 мин.
Общо15 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 238
  • Преглеждания за месеца50
  • Преглеждания за седмицата18
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • мащерка - 2 с.л., от билката
  • филтрирана вода - 500 мл.
  • мед - горски или пчелен за подслаждане
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ароматната билка е известна още като бабина душица, воленика, майчина душица, махра, овчарски босилек, шапово биле, шеркъ, ябълкиня.

Тя се среща по скалисти места, огряни от слънчевите лъчи. Цъфти от май-юли.

Събираме билката от чисти места в слънчево време.

Тогава етеричните масла са най-силни. Те съдържат органични киселини, флаваноиди, дъбилни и горчиви вещества, минерални соли и витамин С.

Изсушена на сянка, мащерката има годност 3 години, а нарязаната билка – 2 години.

Две супени лъжици от билката заливаме с 500 мл. вряла филтрирана или изворна вода. Запарваме течността 10-15 минути.

Билковата отвара се приема се на три равни части през деня, за предпочитане преди хранене. Подслаждаме ароматния чай с мед – пчелен или от горски билки.

В българската народна медицина ароматната билка се използва при всички видове кашлица, чревни заболявания, главно от нервен произход, хронични гастрити, стомашни язви, колики и газове в червата, неврастения, главоболие, при чревно-паразитни болести.

Прилага се при отслабване на сърдечната дейност, задух на нервна почва, липса на апетит при децата, анемия, киселини в стомаха.

Богатия лечебен ефект на билката се дължи на етеричните ѝ масла, дъбилните вещества и някои други съединения.

Джезве от неръждаема стомана N6
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Джезве от неръждаема стомана N6
8.99 лв.
Виж ››

Удобно и здраво джезве от неръждаема стомана, което ще ви служи вярно дълги години.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
12.01.2020 09:55
Благодаря! Ароматен и много полезен билков чай.
1
0
Диляна
Диляна
12.01.2020 08:15
Любим мой чай.
0
0
Kristine Tenova
Kristine Tenova
09.11.2019 23:25
важно е да е филтрирана, защото в България водата е много твърда и хлорирана. С филтрирана вода вкусът е по-мек
1
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
12.01.2020 10:14
Да, за съжаление хлорираната вода не е подходяща. Ето защо когато варите чай е добре да използвате филтрираната или изворна , защото имат по-мека структура. Мнозина от нас наливат вода от чешмата без да се замислят.
Но всеки прави тази често срещана грешка несъзнателно.
За да бъде чаят полезен е необходимо също така да се обмисля съотношението на водата спрямо количеството билки. Тя не трябва да е нито прекалено много, защото активните вещества на билките ще се размият, нито прекалено малко, защото пък ще наситят течността. Тогава говорим за други текстури - настойки и тинктури, които се използват в пъти по-малко количество при провеждане на лечение. А това крие рискове от странични ефекти, защото е добре да знаем, че все пак билките не са безобидни в големи количества!!!
Друго правило при варенето на чай е водата да не я оставяме да кипи безразборно на котлона, защото по този начин се изтласква разтворения в нея кислород. Той се изпарява и така водата, която пиете става по-бедна и това променя нейната структура. Тогава и чаят губи вкуса си. Поздрави!
2
0