Разкошен ягодов сладолед с шоколад и маскарпоне без варене

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф7172329281
16/05/2019
"Как може да устои някой на този разкошен ягодов сладолед не си представяме "
Приготвяне20 мин.
Готвене6 мин.
Общо26 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
20 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 414
  • Преглеждания за месеца297
  • Преглеждания за седмицата51
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена20

Необходими Съставки

  • маскарпоне - 350 г
  • заквасена сметана - 1 кофичка
  • ягоди - 300 гр.
  • пудра захар - 1 к.ч.
  • сладкарска сметана - 400 мл.
  • сладко от горски ягоди - 3 с.л., от сиропа
  • ванилии - 2 бр.
  • черен шоколад - 150 г
  • мента - 5 - 6 стръка за гарниране
  • маточина - 10 листенца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа смесваме маскарпонето, заквасената сметана, пудрата захар и ванилиите. Смесваме добре съставките. За по-лесно можете да ги поставите в блендер и да пасирате, докато се смесят добре.

Ягодите почистваме от дръжки и листенца и ги накисваме за час в ледена вода. Измиваме ги и ги оставяме да се отцедят, след което подсушаваме. Нарязваме ги на парченца и смиламе в брендера.

Към тях прибавяме сладкото от горски ягоди, за да подсилим аромата на сладоледеното греховно изкушение. Ако не разполагате с такова, можете да прибавите друго по избор - ягоди, боровинки или малини.

Прехвърляме сместа от блендера в купа. Прибавяме към нея цели листенца от маточина. Лимоненият аромат на билката ще придаде на десерта цитрусово ухание и свежест.

Сметаната разбиваме до появата на меки връхчета. Прибавяме я към ягодовата смес и разбъркваме внимателно, с движения от вън навътре, докато тя се усвои.

Изсипваме сладоледа в подходящ съд , който затваряме с капак или стреч фолио. Поставяме го в хладилната камера, за да стегне за около 6 часа. Моето количество е по-голямо, затова и времето на замразяване е по-дълго. Вие можете да приготвите и половин доза.

Преди поднасяне прехвърляме сладоледа в хладилника за 20-30 минути.

Шоколада настъргваме на ренде или остъргваме повърхността му с остър нож. Отделяме част от сладоледа в купа и го смесваме с настъргания шоколад.

Сервираме сладоледения десерт, оформен с лъжица и поръсен с още малко шоколад. Гарнираме с пресни ягоди и аранжираме със стръкче свежа мента.

Съвет: Не смесвайте шоколада със сладоледената смес предварително.

След замразяване шоколадът променя вкуса си и замръзналата му текстура не е приятна за консумация.подобни рецепти тук

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар