gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Бяла риба тон на тиган

Бяла риба тон на тиган

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k12k11
Бяла риба тон на тиган
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
20/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
8 мин.
Общо
18 мин.
Порции
3
"Лесно се приготвя вкусна бяла риба когато един добър готвач сподели с вас рецептата за бяла риба тон на тиган"

Необходими Продукти

  • риба тон - 2 - 3 филета бяла (100 - 130 г всяко, без кожа) или парчета месо от коремната част на рибата
  • лимони - 1/2
  • сол - едра люспеста, на вкус
  • майонеза - 4 с.л.
  • лимони - 1/4
  • шафран - 1 щипка
  • магданоз - 1 ч.л. (или естрагон)
  • сол - 1 щипка, морска
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете майонезата с шафрана, щипка сол, магданоз или естрагон и сока от 1/4 лимон. Това ще бъде компанията за нашата риба тон, както и ако желаете може да си приготвите пържени картофки или салата.

Измийте подсушете филетата от бяла риба тон. Добре е те да са не много големи като размер, но дебели поне 1.5 см до 2 см, за да останат сочни и леко розови отвътре. Тази риба, въпреки това че е доста мазна, при дълга термична обработка или ако е по тънка има опасност да стане суха и изгуби както вкусовите си качества, така и полезните витамини и минерали.

Поставете рибата в купа, поръсете я със сока от 1/2 лимон, 1 с.л. зехтин и едра люспеста сол. С пръсти разнесете съставките да полепнат хубаво по рибните филета. Оставете така да престоят от 20 минути до 1 час. По желание към маринатата може да добавите и 1 ч.л. розмарин.

Загрейте тиган с незалепващо дъно и намазнете леко със зехтин повърхността му.

Щом се нагрее добре (умерен до силен огън) запечатайте бялата риба тон за 3-4 минути от всяка страна. Избягвайте да обръщате множество пъти - докато не е готова от едната страна, не обръщайте от другата. Идеалната степен на изпичане е коричка със златист загар отвън, последвана от бял крехък пласт и розова сърцевина отвътре.

В плата разпределете от майонезения сос, като го разнесете с кухненска четка. Върху него разположете филетата и по желание напръскайте с още зехтин.

Поднесете ястието топло в компания с картофки или свежа салата.

Бялата риба тон е много ценна и богата на хранителни вещества и мастни киселини Омега 3. Съдържа витамини като А, В и D и минералите фосфор, калий, селен, калций, желязо, цинк.

Бялата риба тон на тиган е за диета, защото в 100 грама от тази риба се съдържат само 153 калории.

Опитайте я и се насладете на чудесният и вкус и ползите от нея за вашето здраве.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: