Галатопита (galatopita)

marcheva14marcheva14Мастър Шеф91171056451
02/06/2019
"Ако си мислите, че българите ходят всеки уикенд в Гърция на почивка, много се лъжете - отиват, за да си хапнат Галатопита "
Приготвяне20 мин.
Готвене50 мин.
Общо70 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 768
  • Преглеждания за месеца4768
  • Преглеждания за седмицата505
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 1120 л
  • захар - 200 г кристална
  • грис - 90 г фин
  • нишесте - 30 г
  • яйца - 2 бр. M
  • яйца - 1 бр. L
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • сол - щипка
  • масло - 90 г
  • за покритие
  • вода - 2 ч.л.
  • яйца - 1 бр. М
  • захар - 2 ч.л.
  • при сервиране
  • захар - 2 ч.л.
  • мед - 1 ч.л.
  • канела - по избор
  • мента - свежи листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко и захарта се изсипват в дълбока касерола. Поставят се на умерена температура да заври млякото до точка на кипене.

В купа се разбъркват грисът, нишестето и солта. Прибавят се яйцата и ванилията, настъргана кора от лимон и се разбърква с телена бъркалка.

С черпак се налива от горещото прясно мляко при непрекъснато разбърквате. Сместа се връща отбатно на котлона и се сварява тежък и гладък крем при непрекъснато разбъркване. Сваля се от котлона и се прибавя цялото масло на кубчета. Разбърква се, докато се стопи.

Керамична форма с диаметър 26-27 см се намаслява с парче масло много добре, като се захващат и стените. Поръсва се с 1 с.л. грис, разпределя се навсякъде и се изтупва. Изсипва се цялата смес, заглажда се.

В купичка се разбива яйцето с 1 ч.л. вода и захарта. Посредством четка сместа се нанася отгоре върху горещата смес.

Така приготвена формата се поставя във фурната на 175 градуса за около 40-55 мин. или докато захване много хубава препечена коричка отгоре.

След като е готова галатопитата се изважда от фурната и се охлажда най-малко за 4 часа в хладилник.

Нарязва се на тортени парчета, като всяко парче сладкиш се поръсва с кристална захар, щипка канела, струйка мед и стръкче мента.подобни рецепти тук

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар