Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Ванилов Крем»Гръцки млечен пай Галатопита

Гръцки млечен пай Галатопита

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Гръцки млечен пай Галатопита
Снимка: marcheva14
2 / 5
23/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Ако си мислите, че българите ходят всеки уикенд в Гърция на почивка, много се лъжете - отиват, за да си хапнат Галатопита"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1120 л
  • захар - 200 г кристална
  • грис - 90 г фин
  • нишесте - 30 г
  • яйца - 2 бр. M
  • яйца - 1 бр. L
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • сол - щипка
  • масло - 90 г
  • за покритие
  • вода - 2 ч.л.
  • яйца - 1 бр. М
  • захар - 2 ч.л.
  • при сервиране
  • захар - 2 ч.л.
  • мед - 1 ч.л.
  • канела - по избор
  • мента - свежи листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко и захарта се изсипват в дълбока касерола. Поставят се на умерена температура да заври млякото до точка на кипене.

В купа се разбъркват грисът, нишестето и солта. Прибавят се яйцата и ванилията, настъргана кора от лимон и се разбърква с телена бъркалка.

С черпак се налива от горещото прясно мляко при непрекъснато разбърквате. Сместа се връща отбатно на котлона и се сварява тежък и гладък крем при непрекъснато разбъркване. Сваля се от котлона и се прибавя цялото масло на кубчета. Разбърква се, докато се стопи.

Керамична форма с диаметър 26-27 см се намаслява с парче масло много добре, като се захващат и стените. Поръсва се с 1 с.л. грис, разпределя се навсякъде и се изтупва. Изсипва се цялата смес, заглажда се.

В купичка се разбива яйцето с 1 ч.л. вода и захарта. Посредством четка сместа се нанася отгоре върху горещата смес.

Така приготвена формата се поставя във фурната на 175 градуса за около 40-55 мин. или докато захване много хубава препечена коричка отгоре.

След като е готова галатопитата се изважда от фурната и се охлажда най-малко за 4 часа в хладилник.

Нарязва се на тортени парчета, като всяко парче от гръцкия сладкиш се поръсва с кристална захар, щипка канела, струйка мед и стръкче мента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: