Начин на приготвяне
Почистете патешкото магре от излишни ципички и тлъстини по повърхността. Магрето представлява патешко филе с кожа, обикновено доста дебела заради подкожния слой мазнина.
Посолете хубаво само от страната на кожата, така се спомага при готвенето да се отдели по-бързо въпросната мазнина. Направете ромбоидни прорези по нея, без да стигате до месото. С това още повече улесняване процеса.
Пуснете фурната да загрее до 200 градуса. Натъркайте от двете страни магрето със мащерка и черен пипер и запечатайте от двете страни до златисто започвайки първо от страната на кожата. Ако отделя много патешка мас я изземвайте с лъжица от тигана. Отделената патешка мас може да използвате за различни ястия.
Добре запечатаното парче месо завийте в алуминиево фолио, поставете в тавичка и пъхнете в загрятата фурна.
Печете до желана от вас степен - за алангле 10 минути са достатъчни, 15-20 минути за мидиъм и малко повече за напълно изпечено месо без розови нотки. Имайте предвид, че дълга термична обработка изсушава дивечовото месо, към което спада патешкото, затова винаги е по-добре да оставяте да е розово отвътре.
Може да разрежете след 10-15-та минута и да проверите.
След като извадите от фурната оставете още 3-4 минути завито във фолиото. През това време знайте, че ще продължи да се готви.
Докато се приготвя патешкото, си направете соса, който става бързо.
За него запържете шалота с малко сол и захарта - до омекване. Сложете сметаната и гъшия дроб на парченца. Той ще се разтопи почти веднага. Вместо пресен патешки дроб може да използвате и същия грамаж пастет от гъши или патешки дроб - микуит.
Подправете соса с черен пипер и сол и по желание пасирайте до желана от вас консистенция. Най-добре е да е фин и гладък.
Поднесете патешкото магре, нарязано на филийки и залято с ароматният сос Фоа гра (може и просто да го сложите отстрани в купичка).
Добър апетит!