Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Бульони»Домашен костен телешки бульон

Домашен костен телешки бульон

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2823k7143
Домашен костен телешки бульон
Снимка: Анелия Терзиева
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
"Перфектният костен бульон е този, който сте приготвили у дома по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • телешки ребра - 1 кг
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • магданоз - 1 връзка (дръжките)
  • чесън - 6 скилидки
  • дафинов лист - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вече говорихме за ползите от качественият бульон. Опитайте да си направите такъв и със сигурност никога повече няма да използвате бульон на кубчета. Хубавото му е, че може да го замразите и да имате от него под ръка във фризера винаги, когато ви потрябва за супа, сос или друго ястие.

Количествата на продуктите е ориентировъчно, тъй като използвах уред за бавно готвене. При него течността се запазва като количество, защото почти няма изпарение. Ето защо трябва да добавите около 2 пъти повече вода, ако варите бульона на бавен огън в стандартна тенджера.

За по-вкусен и наситен бульон е хубаво да запечем за кратко месото и зеленчуците. Поставяме ги в тавичка, като чесънът и лукът са предварително обелени и всичко е нарязано на едро.

Запичаме за около 30-40 минути. Прехвърляме всичко в уред за бавно готвене (вместимост 3.5 л). Заливаме до горе с вода (около 3 л). Варим на бавната степен за около 12 часа или на силната за 6.

Прецеждаме бульона и можем да използваме до няколко дни, като съхраняваме в хладилник. Във фризер може да съхраняваме до 6 месеца.

Важно при костния бульон е, че винаги заливаме костите със студена вода и солим, след като бульонът е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: