gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Моето сполучливо печено пиле

Моето сполучливо печено пиле

ЗорицаЗорица
Гуру
1k9k4k6k6
Моето сполучливо печено пиле
Снимка: Зорица
1 / 8
23/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Когато искате да получите перфектното печено пиле, пригответе го по тази рецепта - резултатът е гарантиран"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. около 1, 7 кг (охладено)
  • краве масло - 65 г (1/2 пакетче)
  • сол - 1 ч.л.
  • пипер меланж - 1 к.л. смляни (розов, бял, черен)
  • кимион - 1/2 к.л.
  • чесън на прах - 1 с.л.
  • пушен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 с.л. ронена
  • розмарин - 1 стрък
  • лимони - 1 бр.
  • пресен чесън - 7 малки цели глави
  • бира - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Охладеното пиле се измива и почиства, слага се в плик и се прибира във фризера, за да се замрази. След това се изважда и се оставя да се размрази в хладилника. По този начин месото става много крехко и сочно. Тази процедура на обработка обикновено се прилага при дивеч, при по-сухо месо или заек.

След като пилето се размразило, отново се измива със студена вода. Взема се дървено шишче и с него цялото пиле се надупчва, като не се пропуска нито едно място - крилцата, бутчетата всичко се надупчва. След като е надупчено, кожата се отлепва от към гърба внимателно, в посока откъм шията чак до бутчетата и трътката. Пилето се обръща и кожата се отлепя по същия начин и от към гърдите.

Подправките - сол, пипер меланж, кимион, чесъна на прах, чубрицата се смесват и с тях се натърква хубаво пилето отвътре, под кожата и от вън.

Пилето се връща в хладилника за около час, може и повече, за да се овкуси.

След това пилето се прехвърля в гювеч. Маслото се нарязва на малки кубчета и се разпределя под кожата и в корубата на пилето. Оставя се малко масло, което ще се нареди и върху кожата на самото пиле.

Главите пресен чесън се измиват, почистват се мустачките и се махат само най-външните люспи. Целите глави пресен чесън се намушкват в корубата на пилето, слага се измитият стрък пресен розмарин и отворът се запушва с лимона, който е предварително много добре измит и надупчен с дървено шишче.

Налива се отстрани на пилето бирата и върху него се нареждат малки бучки масло.

Гювечът се захлупва и се слага в долната част на фурната. Фурната се загрява на 180 градуса и включен вентилатор и пилето се пече около час.

По желание при поднасянето на печеното пиле може да направите интересен сос от вътрешността на изпечения лимон и няколко скилидки печен чесън.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: