Печено пиле за Коледа

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Печено пиле за Коледа
Снимка: Зори
1 / 6
26/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Още една добра причина да чакате Коледа с нетърпение - сочното печено пиле на трапезата"

Необходими Продукти

  • пиле - 1.5 кг (охладено)
  • лимони - 1 бр.
  • магданоз - 1/4 връзка
  • чесън - 1 глава
  • краве масло - 70 г
  • мед - 3 с.л.
  • горчица - 2 с.л.
  • къри - 1/2 к.л.
  • пипер меланж - 1 к.л. смляни (розов, бял, черен)
  • сол - 1 ч.л.
  • чесън - 1 ч.л. на прах
  • джинджифил - 1/2 к.л. на прах
  • пушен червен пипер - 2 ч.л.
  • канела - щипка
  • бяло вино - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се измива, почиства от останалите перушинки и се подсушава. С помощта на дървено шишче се надупчва равномерно цялото пиле. След като е надупчено, кожата се отлепва от към гърба внимателно в посока от шията чак до бутчетата и трътката. Пилето се обръща и кожата се отлепя по същия начин и откъм гърдите.

Подправките - сол, пипер меланж, мед, горчица, разтопеното масло, сокът от половин лимон, чесънът на прах, кърито, джинджифилът, пушеният червен пипер, щипка канела се смесват и с тях се натърква хубаво пилето отвътре, под кожата и от вън.

Другата половина от лимона се нарязва на дебели кръгчета, увиват се в стръковете магданоз и се слагат в корубата на пилето заедно с цялата необелена глава чесън. Така приготвеното пиле се оставя на хладно да се овкуси поне час преди печене.

След това се прехвърля с гърдите надолу в глинен гювеч, на дъното на съда се налива 100 мл бяло вино.

Пилето в гювеч се захлупва и се слага в долната част на фурната. Фурната се загрява на 180 -200 градуса и включен вентилатор и пилето се пече около час.

Поднесете печеното пиле за Коледа на празничната трапеза.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: