Имамбаялдъ

marcheva14marcheva14Мастър Шеф97271058271
02/07/2019
"Който не го е опитал, той не се е влюбил в него - това е истината "
Приготвяне45 мин.
Готвене40 мин.
Общо85 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 001
  • Преглеждания за месеца447
  • Преглеждания за седмицата213
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиват се и се подсушават патладжаните. Почистват се от дръжката и се обелват на райета. Нарязват се на дълги и средно тънки филийки.

Подреждат се върху кухненска кърпа, посоляват се със сол. Втрива се солта в тях и се оставят за 15 мин да пуснат горчивия си сок. След това се измиват под течаща вода, изцеждат се и се подсушават в кухненска кърпа.

Загрява се около 3 пръста зехтин в дълбок тиган. Патладжаните се изпържват до приятно златисто от двете страни, но и да са полусурови. Подреждат се в тавичка за печене на един ред.

Обелва се чесънът. Обелва се и се нарязва лукът на шайби. Разделят се кръгчетата лук един от друг. Доматите се нарязват на шайби и се наситнява магданозът.

Върху патладжаните се посипват скилидите чесън, може и да се нарежат на парченца, следват кръгчета домати и кръгчета лук, посипва се с магданоз. Отново се поставят изпържени патладжани и отново се посипват с чесън, подреждат се домати, лук, магданоз. Завършва се с изпържени патладжани. посипва се сокът от лимона, дафинов лист и зърно бахар и се полива обилно със зехтин. Зеленчуците обичат зехтин, бъдете щедри.

Налива се вода до половината на зеленчуците и имамбаялдъта се поставя във фурна на 170 градуса за около 35-40 мин.

Имамбаялдъта се поднася охладена.

По идея на: Модерна турска кухня MasterChef Максут Ашкар

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар