Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Редена Имамбаялдъ

Редена Имамбаялдъ

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Редена Имамбаялдъ
Снимка: marcheva14
1 / 4
02/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"Който не го е опитал, той не се е влюбил в него - това е истината"

Необходими Продукти

  • патладжани - 4 бр. дълги
  • чесън - 1 бр. глава средна големина
  • лук - 4 глави жълт
  • домати - 3 бр.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • лимонов сок - 1 лимон
  • зехтин - повече за готвене
  • сол - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • бахар - 1 бр.
  • вода - около 2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиват се и се подсушават патладжаните. Почистват се от дръжката и се обелват на райета. Нарязват се на дълги и средно тънки филийки.

Подреждат се върху кухненска кърпа, посоляват се със сол. Втрива се солта в тях и се оставят за 15 мин да пуснат горчивия си сок. След това се измиват под течаща вода, изцеждат се и се подсушават в кухненска кърпа.

Загрява се около 3 пръста зехтин в дълбок тиган. Патладжаните се изпържват до приятно златисто от двете страни, но и да са полусурови. Подреждат се в тавичка за печене на един ред.

Обелва се чесънът. Обелва се и се нарязва лукът на шайби. Разделят се кръгчетата лук един от друг. Доматите се нарязват на шайби и се наситнява магданозът.

Върху патладжаните се посипват скилидите чесън, може и да се нарежат на парченца, следват кръгчета домати и кръгчета лук, посипва се с магданоз. Отново се поставят изпържени патладжани и отново се посипват с чесън, подреждат се домати, лук, магданоз. Завършва се с изпържени патладжани. посипва се сокът от лимона, дафинов лист и зърно бахар и се полива обилно със зехтин. Зеленчуците обичат зехтин, бъдете щедри.

Налива се вода до половината на зеленчуците и имамбаялдъта се поставя във фурна на 170 градуса за около 35-40 мин.

Имамбаялдъта се поднася охладена.

По идея на: Модерна турска кухня MasterChef Максут Ашкар

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: