Доматен коблер
Kobler sa krompirom

Доматен коблер

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k4k1
Доматен коблер
Снимка: marcheva14
1 / 3
05/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене45 мин.
Общо60 мин.
Порции4
"Доматен коблер, за който ще се наложи да си отделите време, но накрая обещаваме, че ще си струва"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Подходящ дълбок тиган за печене във фурна.

В дълбок тиган се сипва зехтинът, оставя се да се сгорещи на умерен котлон. Прибавя се наситнената глава лук и се задушава, докато омекне и стане светло кафяв, това е около 4-5 минути при периодично разбъркване.

Добавя се пресования чесън, наситнената мащерка и пеперончиното, разбърква се за около 1 - 2 мин, след което се прибавят нарязаните домати на кубчета и лъжичката кафява захар, посолява се със сол и на вкус черен пипер. Оставя се на умерен котлон да къкри, докато доматите омекнат, около 4-5 мин.

В купа се разбъркват нарязаните на половина чери домати, посипват се с брашното, разбъркват се и се прибавяt, отново се разбърквa, колкото да поемат от мазнината и ароматите. Сваля се от котлона и се оставя настрана.

Смесва се брашното, бакпулверът, захарта, солта и черен пипер. Отгоре се прибавя маслото на кубчета и с ръчен блендер се довежда до трохи или с пръстите на ръката. Прибавя се прясното мляко, разбъркано предварително с наситнена мащерката и горчицата. Разбърква се с вилица до меко и лепкаво тесто.

Тестото трябва да е по-течно и не е проблем да се добави още малко прясно мляко по преценка. С лъжица за сладолед с диаметър около 3 см или обикновена лъжица се загребва от масленото тесто и се поставят топки върху доматите, не се разбърква. Тестото се намазва с малко прясно мляко.

Доматеният коблер се пече на 180 градуса за около 40-50 мин, докато стане отгоре златисто. Изважда се от фурната и се поръсва със свежи накъсани листа босилек.

PS: Важно е да се уточни, че когато се приготвят домати, те не трябва да се готвят с чугунен съд заради киселината им, тъй като последната може да навреди на чугуна. Приготвят се в стоманен тиган или емайлиран съд. Това е като съвет.

Източник: savingdessert.com.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: