Моята сполучлива бухнала питка

06/07/2019
"Със златни ръце и много мерак, така се прави сполучлива бухнала питка "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 590
  • Преглеждания за месеца103
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • брашно - 550 г + за поръсване на плота
  • мая - 20 - 25 г жива
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 3 с.л. + за намазване
  • захар - 2 с.л. с връх
  • сол - 2 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пресейте брашното в голяма купа и направете кладенче. Използвайте брашно с високо съдържание на глутен за отлични резултати.

2. В кладенчето налейте прясното мляко, като предварително леко го затоплите до телесна температура. В него сипете едната лъжица захар и натрошете маята. Разбъркайте, за да се разтвори, и оставете да шупне. В помещението трябва да е топло и да не става течение.

3. Добавете в купата олиото, чукнете едното яйце и белтъка на второто, а жълтъка заделете за намазване накрая (покрийте го със стреч фолио, за да не хваща коричка и засъхва) Сложете останалата захар, а солта поръсете отстрани върху брашното, за да няма директен контакт с маята. Тук е моментът да отбележа, че може да си добавите още захар ако искате сладка питка или още сол, ако предпочитате солена. С това количество, което аз ви предлагам, питката става неутрална, балансирана между сладко и солено и подходяща за да и се сложи всякакъв пълнеж. Рецептата е базисна, затова експериментирайте на воля.

4. Разбъркайте всички съставки в купата с помощта на дървена лъжица и когато се съберат, прехвърлете на набрашнен плот. При мен не се налага дори да добавям брашно, а си меся върху напълно чист плот и не лепне, може би само мъничко в началото. Месете около 8-10 минути и ще имате невероятно гладко и еластично тесто. Върнете го в купата, покрийте със стреч фолио и оставете да почине 30-40 минути на топло. Ако сте слагали повече захар - оставете до един час.

5. Втасалото тесто разточете на тънка кора и изрежете правилни кръгове с диаметър 14 см. 7-8 на брой. Аз го правя с помоща на купичка. Оставете да починат и може леко да разточите всеки кръг, ако се е събрал, но без да нарушавате кръглата форма. Намажете ги с малко олио и подредете в редичка, застъпвайки ги едно с друго, почти през средата. След това навийте и ще получите роза. Ако ви остане тесто, може да направите фитили и да завиете около розата, за да не се разпадат листенцата.

6. Сложете питката роза в намазнена или покрита с хартия за печене кръгла тава с диаметър 22 см и оставете да бухне на топло за около 50 минути- 1 час.

7. Намажете с разбит с няколко капки олио и вода жълтък. Не притискайте с четката, за да не спадне питката.

8. Изпечете в загрята на 185 градуса фурна без вентилатор, докато почервенее - около 30 минути.

Оставете да се охлади върху решетка, поднесете и разчупете на вашата трапеза тази сполучлива бухнала питка.

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар