Домашен лимонов крем

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k29k15k12k11
Домашен лимонов крем
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
07/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
4
"Светът е голям и вкусен домашен лимонов крем дебне отвсякъде, особено от хладилника"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Захарта се смила със обелените кори от лимона. Това може да стане в подходящ уред като блендер, кухненски робот или машинка за мелене на кафе. Целта е да се отдели алкохолът от цитрусовата кора и в контакт със захарта да се разгърне ароматът максимално. Тук най-важното условие е кората да бъде обелена с подходяща белачка за цитруси или зеленчуци, за да може да не се обхваща бялата част, а само жълтата. В противен случай ще нагарча и не е приятно.

8 с.л. от лимоновата захар се слагат при млякото и заедно с ванилията се слагат на умерено нагрят котлон, докато млякото закъкри, но не трябва да кипва.

Яйцата се разбиват с нишестето и сокът от целия лимон (сокът никога не се слага при млякото директно, защото ще го пресече).

Огънят се намаля до слаб - от 9 степени на 4-та или 3-та. Яйчената смес се налива на тънка струйка при непрестанно разбиване и се бърка до сгъстяване на крема около 4-5 минути.

Кремът се оцветява по желание със жълта сладкарска боя. Оставя се да изстине покрит със стреч фолио, което да прилепва плътно за крема, за да не хваща коричка.

Сметаната се разбива леко, не трябва да става прекалено твърда, просто малко да се сгъсти. Към нея се добавя останалата лимонова захар.

Изстиналият лимонов крем се разбива добре с по-голямата част от сметаната, останалата се запазва за украса.

Получената пухкава смес се разсипва в чашки и отгоре върху лимоновия крем се шприцоват розички от заделената сметана.

Охлажда се добре и се сервира.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: