Древноримски хляб с гроздов сок

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-PieroniЧирак11019103
13/07/2019
"Класика от далечното минало, когато гроздовия сок е бил и в чашите и в хляба "
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо179
  • Преглеждания за месеца24
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г
  • гроздов сок - 300 мл
  • мая - 10 г от кубче
  • пармезан - 50 г настърган
  • свинска мас - 100 г
  • анасонови семена - 2 с.л.
  • кимион - 1 ч.л. смлян
  • дафинов лист - 5 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите и рецептата са описани в едно от най-старите произведения в проза на латински език ''De agri cultura'', около 150 год. преди нашата ера!

Затоплете леко гроздовата шира и разтворете маята в нея.

Пресейте брашното в купа, добавете кимиона, анасоновите семена, ситно нарязания дафинов лист и настъргания пармезан. Започнете да месите. Прибавяйте по малко от свинската мас, докато тестото поеме цялото количество.

Сложете тестото в купа, покрийте с кърпа и оствете на топло докато тестото удвои обема си.

На парче хартия за печене посипете брашно. Сложете върху него втасалото тесто. Премесете го съвсем леко. С помоща на остър нож направете срезове.

Прехвърлете хартията с тестото в тава. Оставете за 30 мин. докато се отпусне тестото.

Изпечете древноримския хляб с гроздов сок на 180 градуса в предварително загрята фурна до приятен загар.

В оригиналната рецепта не е посочено какво е сиренето. Сметнах за най-уместно да сложа пармезан.

Опитайте нещо различно, надявам се да ви хареса!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ivana Krasteva-Pieroni
Ivana Krasteva-Pieroni
13.07.2019 17:16
Благодаря, Росица!
Хлябът наистина е страхотен! Много ароматен, пухкав и вкусен! Ще се радвам да опиташ!
0
0
Росица Стоянова
Страхотна рецепта!
0
0