Начин на приготвяне
Спагети ала норма е типична сицилианска рецепта. Всяка къща там има своя рецепта и всяка претендира да е оригинална. Може да се направи с чесън или лук, патладжана нарязан на кръгчета или кубчета, доматите смлени или нарязани, рикотата солена или безсолна.
Всичко според италианците има значение за получаването на чиния вкусна паста. Името ѝ alla norma идва от възклицанието на един италиански поет и композитор Nino Martoglio, който опитвайки я, възкликнал - това е като да гледаш Норма, имайки предвид големия успех на операта на Белини!
Единият от патладжаните нарежете на тънки кръгчета, другия разполовете. Загрейте слънчогледово олио и изпържете патладжаните. Извадете ги върху кухненска салфетка, за да се отцеди излишното олио.
В голям тиган загрейте зехтина, изсипете смлените домати, може да сложите и един нарязан на малки кубчета. Овкусете със соли и щедра щипка захар. Гответе соса докато се сгъсти. Отдръпнете съда от огъня и овкусете със счукана скилидка чесън и нарязани листа мента. Прибавете изпържения патладжан.
Във вряща вода сварете спагетите според указанието на опаковката. Прецедете ги и веднага изсипете в доматения сос. Сложете съда отново на огъня за кратко и разтръскайте докато продуктите се хомогенизират.
В чинии сложете половинките патладжан, а отгоре от спагетите. Гарнирайте с парчета рикота и пресни листа мента. Сервирайте веднага!