Начин на приготвяне
В оризоварка или мултикукър сваряваме предварително накиснатия ориз, с точната пропорция вода и подправки.
Китайските гъби Муар заливаме с 1 и 1/2 ч.ч. гореща вода, за да набъбнат, докато им дойде редът.
През това време в отделна купа чукваме яйцата и прибавяме подправките - хималайска сол, кимион и куркума. Загряваме шарлан в керамичен тиган с незалепващо покритие.
Изпържваме яйцата, като бъркани, ала с бързи движени, се стараем да постигнем едри парченца - типични за китайския пържен ориз.
След като са готови, ги изсипваме в отделен съд, за да изчакат реда си. Не изключваме котлона, а в същия тиган добавяме шарлан - около 3 с.л., и в него разтваряме натрошеното кубче зеленчуков бульон, 1/2 ч.л. куркума и 1/3 ч.л. джинджифил на прах - разбъркваме.
След 1-2 минутки изсипваме сварения ориз в тигана и енергично разбъркваме, за да се оцвети равномерно. След леко запържване прибавяме нарязаните на колелца 2 морковчета от туршия, грах от буркана - 4-5 с.л., и отцедените гъби Муар.
Разбъркваме равномерно, докато се запържи, след около 5 минути сипваме предварително изпържените яйчица на големи парченца. След като разбъркаме всичко заедно изключваме котлона. Ястието е готово.
Рецепта с чудноватите на вид, форма и вкус - традиционни китайски дървесни гъби!
Изключително интересен китайски пържен ориз с яйца, грах и моркови.
Коментари