Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пържен ориз»Ориз с яйца, грах и моркови по китайски

Ориз с яйца, грах и моркови по китайски

Ориз с яйца, грах и моркови по китайски
Снимка: Илиана Първанова
5 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Ето какво да приготвите днес - лесно е и е много вкусно"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • хималайска сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • шарлан - 1 ч.л.
  • яйца - 3 бр.
  • хималайска сол - 2 щипки
  • кимион - 1 щипка
  • куркума - 1/2 ч.л. равна
  • моркови - 2 бр. малки, от туршия
  • грах - 4 - 5 с.л. от буркан
  • гъби - 3 с.л. натрошени, китайски, Муар
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • куркума - 1/2 ч.л. - равна
  • джинджифил - 1/3 ч.л.
  • шарлан - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В оризоварка или мултикукър сваряваме предварително накиснатия ориз, с точната пропорция вода и подправки.

Китайските гъби Муар заливаме с 1 и 1/2 ч.ч. гореща вода, за да набъбнат, докато им дойде редът.

През това време в отделна купа чукваме яйцата и прибавяме подправките - хималайска сол, кимион и куркума. Загряваме шарлан в керамичен тиган с незалепващо покритие.

Изпържваме яйцата, като бъркани, ала с бързи движени, се стараем да постигнем едри парченца - типични за китайския пържен ориз.

След като са готови, ги изсипваме в отделен съд, за да изчакат реда си. Не изключваме котлона, а в същия тиган добавяме шарлан - около 3 с.л., и в него разтваряме натрошеното кубче зеленчуков бульон, 1/2 ч.л. куркума и 1/3 ч.л. джинджифил на прах - разбъркваме.

След 1-2 минутки изсипваме сварения ориз в тигана и енергично разбъркваме, за да се оцвети равномерно. След леко запържване прибавяме нарязаните на колелца 2 морковчета от туршия, грах от буркана - 4-5 с.л., и отцедените гъби Муар.

Разбъркваме равномерно, докато се запържи, след около 5 минути сипваме предварително изпържените яйчица на големи парченца. След като разбъркаме всичко заедно изключваме котлона. Ястието е готово.

Рецепта с чудноватите на вид, форма и вкус - традиционни китайски дървесни гъби!

Изключително интересен китайски пържен ориз с яйца, грах и моркови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Биляна Владова
Биляна Владова
тези гъби в България са познати под името тръбенка. Дори се берат в доста големи количества тук и се изнасят за Китай. Лично за мен са едни от най вкусните гъби.
30.04.2020 12:17