gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Разядки»Моето гръцко Тирокафтери

Моето гръцко Тирокафтери

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Моето гръцко Тирокафтери
Снимка: marcheva14
1 / 7
20/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
6
"Ако и вие искате да го опитате, с удоволствие ще споделим рецептата, но от нашето не пипайте"

Необходими Продукти

  • чушки - 1 бр. пикантна
  • чесън - 1 малка скилида
  • зехтин - 50 мл
  • фета - 400 г
  • чушки - 1 малка, червена
  • кисело мляко - 3 с.л. гръцко
  • винен оцет - 1 ч.л.
  • чили - на вкус, люспи
  • риган
  • хляб
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е оригинална рецепта от областта Епир, близо до Атина. Във всяко малко село там, където няма туристи, а има само тишина и спокойствие, винаги присъства местната малка кръчма, таверна. Винаги се посещават подобни места и се опитват традиционни гръцки ястия, както е тази рецепта за Тирокафтери, изключително вкусна и пикантна разядка, на която не може да се устои.

Основата е сирене Фета и най-вече гръцката люта чушка, еквивалент на халапеньо. Силно прилича на нашата Сиврия, с тънка люспа, но е изключително люта. Ще я покажа в галерията от снимки. Трудно се намира, и специално в София може да се купи от гръцки магазин за зеленчуци, не се предлага в магазинната мрежа.

Когато се приготвя рецептата, препоръчително е да се работи с ръкавици, заради лютивината, трудно се измива от пръстите.

В блендер се поставя лютата, нарязана на парчета чушка, червената чушка, тя е за цвят, малката скилида чесън, тя е само за аромат, не е толкова за вкус, и се смилат до паста. Прибавя се зехтин, отново се смила. В голяма купа се раздробява сиренето с вилица, почти до паста, но да има и зърнеста структура.

Прибавят се киселото мляко, оцет, разбърква се. Добавянето на лъжичка оцет ще засили вкусовете на пастата Тирокафтери. Изсипва се сместа от блендера, разбърква се. Добавят се и чили люспите, риган две-три щипки. Разбърква се до еднородна смес.

Изсипва се в подходяща чиния, отгоре се полива със зехтин, добавят се малко пресни наситнени листа от риган.

Поднася се с препечен хляб. Намазва се върху филийката обилно.

Източник: MasterChef Akis Petretzikis

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: