Начин на приготвяне
В малко олио се запържват настърган морков, лук и чесън, нарязани на ситно. Добавя се каймата. След като се запържи, се добавят настърганите домати.
Овкусява се със сол и черен пипер, ако желаете може да си добавите и други подправки, които харесвате. Картофите се режат на кръгчета, тиквичките и патладжаните се режат на филийки.
Зеленчуците се запържват за кратко и се посоляват. На дъното на намаслена тава се реди един ред картофи, слага се пласт кайма. Редят се патладжаните, отново се покриват с кайма. Редят се и тиквичките, покриват се с останалата кайма.
Най-отгоре се редят останалите картофи. Слага се във фурната за 15 минути. Полива се с бешамела и се връща във фурната за 20 минути.
Бешамелът се приготвя, като маслото се разтапя. Сипва се брашното, да се запържи, като се бърка непрекъснато. Сипва се прясното мляко, като се бърка непрекъснато и енергично, да се разтворят всички бучици. Вари се докато се сгъсти, овкусява се със солта и индийското орехче. След това е готов да се добави към мусаката.
Коментари