Капуска (постно зеле на фурна по турски)
Kapuska (posni kupus iz rerne na turski način)
Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Капуска (постно зеле на фурна по турски)

Капуска (постно зеле на фурна по турски)

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8891k3
Капуска (постно зеле на фурна по турски)
Снимка: Н.Акифова
1 / 6
25/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6
"Още една глава от книгата Изкуството да готвиш постно и много вкусно"

Необходими Продукти

  • прясно зеле - 1 глава голяма
  • доматен концентрат - 2 с.л. (салца)
  • лук - 1 глава
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чушки - 2 бр. зелени (чорбаджийски)
  • черен пипер - 1 к.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • вода - половин водна чаша
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Капуска е изветна манджа в Турция, която се приготвя както на фурна, така и в тенджера. Разликата от нашата рецепта за зеле на фурна е, че има доматен концентрат и не е добавена лимонена киселина.

Измиваме зелето добре, обелваме външните листа и ги изхвърляме. Режем зелето на четири и започваме да накълцваме парчетата на дребно, след което режем една глава лук и слагаме с пет лъжици олио в една голяма тенджера.

Започваме да задушаваме, като се задуши лукът добавяме зелето и чакаме и то да се задуши за 10 минути, бъркаме от време на време, за да не изгори.

После добавяме нарязан на малки парчета зелен пипер, доматения концентрат, черния пипер, солта, брашното и червения пипер, разбъркваме и добавяме половин чаша вода.

След което сипваме зелето в подходвща тава и печем на 160 градуса за два часа, след като мине един час изваждате тавата, разбърквате, за да не изгори отгоре, и пак поставяте във фурната да се пече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Н.Акифова
Н.Акифова
Написала съм вътре в рецептата доматрн концентрат салца, а то се казва салча.
25.07.2019 17:37