Гъбен гулаш

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8957k3k3k1
Гъбен гулаш
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
06/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне10 мин.
Готвене55 мин.
Общо65 мин.
Порции4
"Специално за всички, които са изключили месото от менюто си - ароматен вегетариански гулаш с гъби"

Необходими Продукти

  • печурки - 700 г
  • прах от манатарки - 1 с.л.
  • лук - 2 големи глави кромид
  • домати - 3 бр.
  • доматено пюре - 1 с.л., с връх
  • бяло вино - 50 мл
  • говежди бульон - 1 ч.ч.
  • зехтин - 3 с.л.
  • масло - 40 г
  • брашно - 1 с.л.
  • пушен червен пипер - 1 к.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • черен пипер - 10 зърна
  • майорана - 1 ч.л., равна изсушена билка
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази вкусна автентична средиземноморска рецепта поднасят в Санторини - в селцето Иа.

Почистените гъби бланшираме в подсолена вода. Избираме по-малко по големина.

Поставяме ги в гевгир, за да се отцедят добра от водата.

Доматите и лука нарязваме на едри кубчета. Доматеното пюре разтваряме в малко от бульона.

Праха от манатарки накисваме също в част от бульона.

В тенджера с нагорещена мазнина задушаваме лука, докато омекне.

Прибавяме гъбите и 1/2 от маслото. Сипваме виното и оставяме алкохола да се изпари.

Тогава добавяме последователно червения пипер, доматеното пюре, праха от манатарките, кубчетата домати и говеждия бульон.

Следват подправките - черен пипер на зърна, сол и 1/2 дафин.

Майораната добавяме в края на готвенето, защото ароматът ѝ се разпада лесно.

Ястието се похлупва плътно с капак и се задушава при умерена температура до омекване на съставките.

Прибавяме останалата половина от маслото, майораната, цялата скилидка чесън и размитото в малко студена вода препечено брашно.

Задушаваме гъбения гулаш още 15 минути и отстраняваме от котлона.

Поднасяме в затоплени чинии и поръсваме с прясно смлян черен пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: