Печена гъска

Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
949862
Печена гъска2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
135 мин.
Порции
6-8

Необходими Продукти

  • гъска - 1 бр. (около 1.5 кг)
  • лук - 1 - 2 глави
  • бульон - 1 ч.ч. пилешки (може и от кубче)
  • черен пипер
  • сол
  • за плънката
  • ябълки - 450 г
  • масло - 50 г
  • лук - 1 глава
  • целина - 100 г
  • галета - 250 г
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука на ситно, ябълката и целината на кубчета и смесете всички продукти за плънката. Ако искате може да добавите и черния дроб на птицата нарязан на ситно. Подправете със сили черен пипер и напълнете гъската.

Нарежете 2 глави лук на филии и ги поставете на дъното на намазнена тава. Поставете отгоре напълнената птица, долейте вода, покрийте с фолио или пергаментова хартия и печете на 180 градуса за 1.5 - 2 часа (в зависимост от големината на гъската).

Около половин час преди да извадите пълнената птица от фурната я облейте с 2 с.л. студена вода, за да може кожата и да стане хрупкава.

Готовата гъска поставете в подходяща чиния за сервиране. Отцедената от печенето мазнина се прецежда и се смесва с бульона. Подправя се със сол и черен пипер. Така получената смес се кипва за 3-4 минути на котлона и се поднася заедно с гъската.

Поднесете пълнената птица със задушени пресни картофки и/или зелена салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка: