Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на Тиган»Тиквички с ориз без пържене

Тиквички с ориз без пържене

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Тиквички с ориз без пържене
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2
06/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 бр.
  • лук - 1 бр., средна големина кромид
  • моркови - 1 бр.
  • червени пиперки - 1 бр., по - малка
  • ориз - 1 к.ч.
  • домати - 1 бр., розов
  • масло - 30 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • копър - 1 връзка
  • чесън - 2 скилидки
  • червен пипер - 1 к.л.
  • зеленчуков бульон
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме зеленчуците и ги почистваме от дръжки и семена.

Тиквичките не беля, защото са от домашната градинка. Нарязвам ги на средни кубчета.

Моркова, червената пиперка и лука режем на ситни кубчета. Домата настъргваме на ренде, като отстраняваме люспата му.

Зеленчуковият бульон е в съотношение 3:1, но когато оризът е бланширан, количеството е по-малко.

В тенджера с нагорещено дъно сипваме 2-3 с.л. от бульона и 1 с.л. зехтин.

Сотираме лука, моркова и чушката. След като зеленчуците омекнат, прибавяме останалия зехтин и маслото.

Изсипваме предварително накиснатия и отцеден ориз. Задушаваме на умерена топлина, докато цветът му стане стъклен. Овкусяваме със сол и поръсваме червения пипер.

Сипваме 1/2 от бульона и прибавяме тиквените кубчета, похлупваме тиквичките с ориз и оставяме да къкри още 10 минути.

Тогава прибавяме настъргания домат, скилидката чесън и останалата част от бульона.

Яхнията с тиквички къкри, докато се абсорбира течността ѝ.

Преди да я отстраним от котлона, я поръсваме с прясно нарязан копър и черен пипер на вкус.

Тиквички с ориз без пържене поднасяме топли, но ястието не губи вкусовите си качества, ако се консумира и студено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: