Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладолед»Шоколадов Сладолед»Истински домашен шоколадов сладолед

Истински домашен шоколадов сладолед

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Истински домашен шоколадов сладолед
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
07/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
8 мин.
Общо
20 мин.
Порции
6
"Как може да си спите спокойно, когато знаете, че във фризера ви мръзне порция истински шоколадов сладолед"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 410 мл
  • жълтъци - 4 бр. от големи яйца
  • сметана - 200 мл течна, сладкарска, неподсладена, 35% масленост
  • захар - 150 г
  • шоколад - 100 черен, 70% какао
  • какао - 50 г на прах, 100% натурално
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото, сметаната, захарта и щипка сол се загряват на водна баня или много слаб огън, да не надвишава 80-90 градуса. Към тях се добавя черният шоколад, накълцан на малки парченца, настърган или смлян на прах в блендер. Бърка се, докато се разтвори.

Жълтъците се разбиват с щипка сол и какаото на прах, така че да не остават бучки. Наливат се на тънка струйка при шоколадовото мляко. Много е важно да контролирате температурата да бъде 80 градуса.

Сместа се разбива със миксер или телена бъркалка в продължение на 5-8 минути поддържайки тези градуси, след това се налива във ваничка или подходящ за замразяване силиконов или друг съд. Добре е нивото на сместа да не е повече от 4 см.

Оставя се да изстине, покрива се със стреч фолио и се прибира във фризер за 12 часа или още по-добре - едно денонощие.

Този шоколадов сладолед е трудно да стане много твърд, а колкото да стои във фризера, щом го извадите, ще бъде кремообразен, нежен и мек.

Почти няма кристали, макар да не е разбъркван периодично, както при много други рецепти за сладолед. Ако все пак при вас са се получили кристалчета, то нарежете го на парчета и разбийте в блендер или с пасатор. После отново сложете във фризера да стегне или консумирайте така.

Гарнирайте вашият домашен шоколадов сладолед с плодове, парченца или топчета хрупкави шоколадови бонбони, бисквити или както ви харесва.

Смея да твърдя, че това е най-страхотният и истински шоколадов сладолед, който съм правила и опитвала изобщо в живота си.

Успех и да ви е сладко!

*Хубава идея е да поднасяте порциите сладолед в замразени предварително чашки или купички, защото бързо се отпуска и така бихте го запазили малко по-дълго твърд.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анелия
Анелия
Непременно ще го направя, звучи супер!!!
30.04.2020 15:56
2
4
Анелия
Анелия
Много благодаря за подробния отговор :)
06.05.2020 21:37
1
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Не, сметаната се загрява на водна баня с млякото, както си е течна. После в тях се разтапя шоколада.
Когато се смеси всичко (заедно и с жълтъците) Тогава се бие с миксер или телена бъркалка чак накрая. Шоколадовата смес остава леко течна, но и пухкава в същото време. Когато стегне във фризера си става идеален сладолед :)
03.05.2020 01:48
1
Анелия
Анелия
Благодаря! :) Само да попитам сметаната трябва ли да е разбита с миксера или не?
02.05.2020 23:10
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Мисля, че няма да останете разочарована :)за мен е най- хубавият шоколадов сладолед и дано и на вас да се хареса. Успех :)
01.05.2020 10:54
1