Начин на приготвяне
Пилето се измива и нарязва на порции. За тази супа най-подходящо е домашно отгледаното пиле. Поставяме го в дълбока тенджера и го заливаме с 1700 мл. студена вода.
Към нея добавяме корените от магданоза, 1 морков, глава кромид лук, разполовена на две, зърната черен пипер и мащерката.
Засилваме огъня, докато кипне, и овкусяваме със сол. Бульонът ври до разваряването на месото.
Изваждаме пилешкото месо и оставяме да се охлади. Обезкостяваме го и го нарязваме на малки късчета.
Бульона прецеждаме в друг съд, като количеството е около 1500 мл.
Зеленчуците - лук, чушка и морков, режем на ситни кубчета.
Прибавяме ги в тенджерата заедно с обезкостеното пилешко месо и нарязаните на средни кубчета картофи.
Захлупваме с капак и оставяме пилешката супа да къкри на умерена температура до разваряване на зеленчуците.
В края на варенето на супата прибавяме последователно настъргания домат, фидето и овкусяваме с черен пипер на вкус.
Застройката приготвяме, като запържваме брашното в масло, след което се сваля от огъня. Яйцето разбиваме добре с капка лимонов сок. Добавяме 1 черпак от бульона на супата, след което и киселото мляко с разбитото яйце.
Връщаме сместа на котлона, за да се свари за 2-3 минути, след което се сипва в супата на тънка струйка, при непрекъснато бъркане.
Когато излеем цялата застройка, котлонът се спира. Оставя се за няколко минути на остатъчната топлина, след което махаме тенджерата от котлона.
След прибавянето на застройката към супата, тенджерата се оставя отворена за кратко или докато не се охлади супата.
Поръсваме с пресен магданоз и гарнираме с лимонов сок.