gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пълнени Патладжани»Пълнен патладжан на фурна със сирене

Пълнен патладжан на фурна със сирене

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Пълнен патладжан на фурна със сирене
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 6
16/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
65 мин.
Порции
3
"Открихме още един вкусен начин за приготвяне на пълнен патладжан - и бързаме да го споделим с вас"

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 бр. по - едри
  • сирене - 300 г
  • моцарела - 3 бр.
  • лук - 2 глави кромид
  • печени пиперки - 3 бр.
  • доматена салца - 800 г
  • пиперково пюре - 2 с.л. с връх
  • чери домати - 3 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • магданоз - 1 връзка
  • червен пипер - 1 ч.л., равна
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • захар - 1 к.л.
  • олио - 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се измиват и почистват от зелените бодливи листенца около дръжката. Обелват се на 3-4 места лентовидно и там цепваме по дължина.

Поставят се в съд със солена вода за около 20 -30 минути. Това се прави, за да се намали горчивината в ястието, тъй като в състава на патладжанената кожа има много пикантни и горчиви вещества.

След това се оставят в гевгир, за да се отцеди водата им.

Патладжаните се подсушават и се изпържват в растителната мазнина от всички страни до леко зачервяване и омекване.

Готовите пържени патладжани се изваждат с щипка за дръжката и се поставят в плитка чиния, за да се охладят.

В тенджера със същата мазнина от запържването сотираме нарязания на едро кромид лук.

След като цветът стане златист, се прибавя червеният пипер и размитото в хладка вода пиперково пюре.

Неговата сладост ще балансира киселия остатъчен вкус на доматите.

Охладените патладжани се издълбават внимателно с лъжица, за да не се наруши целостта им.

Нарязваме на ситно вътрешността им и я прибавяме към задушените зеленчуци.

Сипват се доматите и нарязаните на по две скилидки чесън. Овкусяваме със сол на вкус.

Доливаме гореща вода, около 1 водна чаша и оставяме сосът да къкри на слаб котлон, докато остане на мазнина.

Поставяме патладжаните в намазнена йена глаз тавичка, като на дъното ѝ сме разпределили ½ от доматения сос.

Печената пиперки сме нарязали на ивици и ги смесваме с ½ от сиренето.

Пълним вътрешността на патладжана. Върху тях подреждаме резени моцарела, резени сирене и завършваме с резени домат.

Заливаме пълнените патладжани с останалия сос и запичаме в предварително загрята фурна до готовност.

Сервираме пълнен патладжан на фурна със сирене с прясно нарязан магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: