Замразени миди с масло и чесън

18/08/2019
"Толкова добре ще се получат, че никой няма да познае, че са замразени, а не пресни "
Приготвяне5 мин.
Готвене7 мин.
Общо12 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 592
  • Преглеждания за месеца344
  • Преглеждания за седмицата68
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • миди - 300 г замразени с черупки, бели пясъчни
  • масло - 25 - 30 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • рибен бульон - около 1 ч.ч. горещ
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замразените пясъчни миди с черупки би трябвало да са предварително обработени и пясъкът, който съдържат, да е изхвърлен от тях, ако производителят е коректен.

Това донякъде улеснява, защото спестява време и потапяне няколко пъти в подсолена вода, ако бяха живи и пресни. От друга страна, пресният продукт винаги е по-добър, но в случай че не намираме и замразеният е вариант.

При белите миди не се налага да размразявате предварително, особено ако са от малките продълговати - вид Донакс.

В тази рецепта съм използвала комбинация от два вида Донакс и обикновена бяла пясъчна мида.

За да ги приготвите, загрейте маслото със зехтина в широк тиган и запържете за кратко скилидките чесън, нарязани на филийки. Когато добият лек загар и пуснат аромата си, ги отстранете, за да не загарят.

Сложете мидите и увеличете огъня на една степен под максималната.

Широкият съд е задължителен, за да са на един пласт и всяка да има контакт с тигана.

Посолете леко, сипете малко бульон и разклащайте, докато започнат да се отварят. Отворените веднага изваждайте, за да не изсъхват.

Ако останат упорити мидички, които се противят и не искат да се отворят, имайте търпение, при замразените е така. Сипвайте по още малко бульон и разклащайте, докато и те се отворят.

Минат ли повече от 3 минутки, не ги насилвайте повече, възможно е да не са годни ако си стоят затворени.

Много помага и ако сложите капак на тигана, за да се задържи топлината и да се задушат мидите в масло.

Поднесете мидите задължително топли, заляти със остатъчно сосче, ако има такова и не е извряло, и запържения чесън.

Може да напръскате мидите с масло и чесън и със зехтин и да поръсите с накълцан свеж магданоз.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар