Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Мерлуза в салса верде с миди

Мерлуза в салса верде с миди

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мерлуза в салса верде с миди
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
2
"Когато всяка хапка носи наслада, значи имате късмета да хапвате от тази уханна мерлуза"

Необходими Продукти

  • мерлуза - 400 г филе с кожа
  • миди - 12 - 14 бр. бели пясъчни
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 4 с.л.
  • магданоз - 2 с.л.
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • рибен бульон - 1 ч.ч. (или вода)
  • брашно - 1 с.л. с връхче
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете рибата от костици, измийте и подсушете.

Може да сготвите цяло голямо филе или да разделите на две от по 200 грама.

Загрейте зехтина и запържете на умерен огън чесъна, нарязан на филийки.

Сипете брашното и разбъркайте да се позапържи за кратко, след това налейте бялото вино и бъркайте.

Добавете мидите, сложете и рибата с кожата надолу, сол, черен пипер и половината ситно скълцан магданоз.

Налейте отгоре бульона, топъл, или вода. Бъркайте или движете съда, като го разклащате, но внимавайте да не раздробите мерлузата, защото е много крехка.

Когато сосчето се сгъсти, мидите се отворят, а рибата стане млечно бяла и изгуби прозрачния си оттенък, ястието е завършено. Става бързо, защото на мидите им трябват 2-3 минутки, но зависи и от големината им, а бялата риба се сготвя за приблизително същото време.

Ако филетата са доста дебели и прецените, че все още не е готова, хубаво е да извадите мидите, за да не изсъхват, и да ги прибавите отново преди поднасяне.

Поръсете готовата мерлуза в салса верде с миди с останалия магданоз и поднесете топло.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: