Хапки с гъши дроб и карамелизирани ябълки

22/08/2019
"Изтънчено, ароматно и само на една рецепта разстояние от вас - какво повече му трябва на човек "
Приготвяне10 мин.
Готвене6 мин.
Общо16 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо334
  • Преглеждания за месеца36
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • гъши дроб - 150 г
  • ябълки - 1/2 плод
  • захар - 1 с.л. с връх, кафява или бяла
  • масло - 1 с.л. или зехтин
  • едра сол - на люспи за поръсване
  • хляб - 4 филийки от франзела
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Обелете, почистете и нарежете ябълката на тънки парченца, полумесеци. Ще са ни нужни 4 големи или 8 по малки парчета. Сложете на един пласт в сгорещен и намазнен с масло или зехтин тиган.

Посипете отгоре захарта. Контролирайте огъня и ако е нужно, намалете силата му, за да не загаря бързо захарта. Когато парченцата ябълка станат карамелено златисти, ги извадете върху чиния, намазана със зехтин, за да не полепват по нея, също така подредете на разстояние едно от друго, за да не се слепват.

2. Гъшият дроб ще ни трябва разрязан на 4 дебели около 2 см парчета. За да го нарежете, той трябва да е много студен, току-що изваден от хладилника или престоял за кратко във фризер. В противен случай, колкото и остър нож да ползвате, ще ви е много трудно да отрежете гладки парчета. Почистете и видими жилички по дроба, внимавайки да не разкъсате и нарушите целостта му.

Добре е да знаете също, че когато съхранявате този деликатес, той не трябва да бъде в контакт с въздух, защото променя цвета си, посивява. Затова обикновено се продава вакуумиран. Тъй че, отворете го непостедствено преди да го готвите.

Тъй като ще трябва да го нарежем и после да престои на стайна температура няколко минутки, за да се отпусне, веднага след като го обработите, го завийте със стреч фолио и покрийте с кърпа.

3. Загрейте два тигана на силен огън. В единия сложете четирите парчета дроб, в другия филийките франзела. Хляба печете до загар от двете страни и преместете в плоско плато за сервиране, декорирано по ваш вкус.

Когато гъшият дроб хубаво се запече от едната страна, обърнете и от другата. Той се топи много бързо, затова и е важно огънят да е силен и да не се готви продължително. Ако например е бил студен, току-що изваден от хладилника, би останал суров в сърцевината си. Някои го обичат и така, но по-добре според мен е, както ви препоръчах - да се отпусне на стайна температура, за да се сготви равномерно, без да се стопява прекалено и да си е крехък и кремообразен отвътре с хубаво запечена коричка.

4. Сложете върху всяко хлебче парченце или две карамелизирана ябълка. Върху нея положете парче гъши дроб и полейте със мъничко от мазнинката, която е отделил при печенето, стига да не е загоряла.

Поръсете с едра люспеста сол и поднесете на момента, докато хапките с гъши дроб и карамелизирани ябълки са топли.

Добър Апетит!

Рейтинг

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар