gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Калкан на скара с вода от Лурдес

Калкан на скара с вода от Лурдес

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k14k11
Калкан на скара с вода от Лурдес
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
26/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
22 мин.
Порции
2
"Калкан на скара, който казва достатъчно и сам, само го вижте"

Необходими Продукти

  • калкан - 1 бр. около 1.5 кг
  • сол - 1 с.л. едра морска
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - за поръсване
  • Вода от Лурдес
  • зехтин - 1/2 ч.ч.
  • сок от грейпфрут - 1/4 ч.ч.
  • сок от лайм - 1/4 ч.ч.
  • ябълков оцет - 1/4 ч.ч.
  • сол - 1 - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Така наречената вода от Лурдес е в основата си смес от зехтин, сок от цитруси и оцет и се използва за хидратиране и овкусяване на различни риби, най-често бели.

Да приготвим калкан по този метод, е много лесно. Аз съм избрала като комбинация от цитрусите грейпфрут и лайм, но с портокал и лимон например също би било много добър вариант. Разбира се, може да се използва само един или пък комбинация от повече от два цитруса.

Смесват се всички продукти за водата от Лурдес и с тях се намазва обилно рибата. В случая, за да поеме по-добре, е хубаво да извадите филетата от калкана, като отстраните главата, централната кост и опашката (използвайте ги за вкусни бульони и супи). Най-добре помолете да ви направят това в рибния магазин.

Филетата трябва да престоят 30 минути, за да се овкусят, след това се слагат с тъмната кожа надолу върху парче алуминиево фолио, поръсено с едра морска сол и зехтин се поставят на скарата.

Пече се на силна температура за около 6-7 мин от всяка страна в зависимост от дебелината, като от време на време рибата се маже със още от сместа.

Може и без фолиото, но според мен така по-добре се запазват соковете.

Готовите филета калкан се поднасят заляти с останалата вода от Лурдес и поръсени със леко запържен чесън на филийки и скълцан магданоз.

Добър апетит! подобни рецепти

подобни рецепти
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: