Пълнени чушки с ориз басмати

Мария ДоеваМария ДоеваПомощник Готвач8417732
28/08/2019
Приготвяне30 мин.
Готвене90 мин.
Общо120 мин.
Порции18
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо305
  • Преглеждания за месеца220
  • Преглеждания за седмицата11
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първата стъпка от рецептата за пълнените чушки с кайма и ориз е подготовката на плънката. Почистваме и измиваме добре ориза, а праза почистваме и нарязваме на ситно.

В дълбок тиган или в тенджера изсипваме подготвеното олио, след което към него добавяме праза и нарязания на ситно чесън и разбъркваме добре за около минута.

Към тях добавяме и ориза и отново разбъркваме на слаб огън. След като оризът набъбне и стане прозрачен, добавяме 1/2 чаена лъжица сол и червен пипер и разбъркваме.

Добавяме си и каймата да се позапържи. Към сместа с ориза добавяме 1 чаена чаша вода и оставяме да къкри под капак на слаб огън, докато поеме водата.

След като е готова плънката, идва моментът, в който трябва да напълним чушките със сместа. За целта използваме чаена лъжица, като пълним всяка чушка не догоре, а на 3/4 от обема ѝ, тъй като при печенето оризът ще набъбне и ако чушките са препълнени, ще прелеят или ще се спукат.

Отворите на напълнените чушки може да потопиме в брашно.

В тавата, в която ще печем чушките, може да изсипем консерва домати или нарязаните на кубчета домати, ако ползваме пресни (който желае, може доматите да си ги добави към сместа за пълненето на чушките). Добавяме останалата 1/2 чаена лъжица сол, 2 супени лъжици олио и дафиновите листа и разбъркваме. Добавяме още 1 чаша вода и нареждаме напълнените вече чушки в тавата. 

Печем пълнените чушки с ориз Басмати в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 90 минути, но ги слагаме на най-долното ниво на фурната, за да не изгорят по време на печенето.

Пълнените чушки са готови, когато доматеният сос се е сгъстил, а оризът се е сварил.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар