Mини киш със спанак

30/08/2019
Порции8 / 10
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо60
  • Преглеждания за месеца26
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • спанак - 450гр
  • сметана - 100мл
  • сирене фета(друго по желание) - 200гр
  • яйца - 2бр
  • пресен джоджен - 2(стръкчета )
  • индийско орехче - 1(щипка)
  • меко козе сирене за мазане( крема сирене) - 100/150гр (за шприцоване върху готовите изстинали пайчета )
  • черен пипер
  • сол - 1/2 чаена лъжичка
  • щипка чубрица или сминдух.
  • чесън - 1 скилидка, на ситно.
  • малка глава лук - 1бр
  • брашно - 250гр + още малко за точенето
  • тестото :
  • 1 чаена чаша (100г - 150г )зехтин или краве масло , нарязано на кубчета и току - що извадено от хладилника
  • сол - 1/2ч. л. супени лъжици леденостудена вода - 4 - 6с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, замесвам тестото за кратко със маслото /зехтина/ сол , щипка сминдух, моята тайна за аромат на тестото винаги го ароматизирам със сминдух невероятен става. Написах и чубрица, защото е много добре и с нея. Увивам в прозрачно фолио и го слагам във хладилника за около 1 час.Когато се стегне, разточвам, като дебелината на листа се старая да е около сантиметър и половина най- много ( колкото по тънко по добре )изрязвам кръгчета малко по големи(с един сантиметър) от формичките .Поставям ги във на маслените форми и леко притискам , изтеглям , до половината на стената на формата , лесно е не се притеснявайте . Поставям формата (формите) на хладно във хладилника, ако не съм приготвила предварително плънката.Дори да не спазите това , пак ще станат хубави! Приготвям плънката, като задушавам в тигана зехтинa със скилидката чесън и малката глава лук , за секунди да се ароматезира и да не изгори чесъна, добавям измития и нарязан спанак (или размразения такъв предварително )черния пипер, индийското орехче , задушавам да остане на мазнина (става за около 5 мин).Дърпам на страна изчаквам леко да изстине добавям сметаната 100 мл , сиренето и яйцата, пресния джоджен, разбърквам. Mоже да замените с кисело мляко, с двата варианта съм приготвяла стават много вкусни.

Разпределям плънката с лъжица , върху тестото във формичките . Изпичам във предварително загрята на 180градуса фурна, не много силна.Когато са готови, оставям да се охладят . Шприцовам козето сирене върху тях. Пригответе , за гости за закуска , много са лесни и вкусни.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар