Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Задушени картофи»Задушени картофи на фурна с гъби

Задушени картофи на фурна с гъби

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Задушени картофи на фурна с гъби
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Задушени картофи на фурна с гъби, което може да хапнете като предястие или основно"

Необходими Продукти

  • картофи - 400 г
  • гъби - 200 г Шийтаке или кафява печурка
  • чесън - 1 скилидка
  • магданоз - 2 - 3 с.л. накълцан
  • копър - 1 ч.л. сушен или пресен
  • розмарин - 1 - 2 ч.л. сушен
  • лют пипер - на вкус, едро смлян
  • зехтин - 5 - 6 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете картофите на едри кубчета. Гъбите почистете и също нарежете на едро. Ако са по-малки ги оставете цели.

Сложете ги в тавичка от йенско стъкло с капак или друг съд, който плътно да се затваря и да е подходящ за фурна.

Счукайте скилидката чесън (за по-наситен аромат може да сложите и повече). Смесете хубаво със подправките, солта и зехтина и сипете при картофите и гъбите.

Разбъркайте добре и сипете мъничко вода- около 40 мл., захлупете съда и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за около 40-50 минути или докато опитате с вилица картофите и те са омекнали отвътре и с лека коричка отгоре.

В процеса на печене може да си добавите още 40 мл. вода ако прецените, че може да загори, а и това ще помогне за задушаването.

Готовото ястие извадете от фурната, изчакайте без да отваряте съда 5-10 минути и тогава поднесете.

Задушените картофи на фурна с гъби може да се сервират както като предястие, така и като основно или гарнитура към месо.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: