gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусака с хрупкава коричка

Мусака с хрупкава коричка

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k17k3k15k20
Мусака с хрупкава коричка
Снимка: Мария Симова
1 / 5
17/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне25 мин.
Готвене35 мин.
Общо60 мин.
Порции6
"Някои харесват мусаката с паста отгоре, а ние ви предизвикваме да я опитате с хрупкава коричка - пленителна е"

Необходими Продукти

  • картофи - 700 г
  • кайма - 500 г смес
  • лук - 1 глава голяма
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • олио - 50 мл
  • черен пипер - на вкус
  • джоджен - на вкус
  • чубрица - на вкус
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • вода - 1 ч.ч. гореща
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • заливка
  • яйца - 3 бр. без 1 белтък
  • кисело мляко - 400 г
  • сол - на вкус
  • кашкавал - 70 г за поръсване
  • белтък - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете картофите на малки кубчета.

В тенджера нагрейте олиото и добавете нарязаните картофи, пържите за около 10 минути. Добавете ситно нарязаните лук и чесън заедно с каймата, пържите, докато каймата посивее.

Прибавете подправките и червения пипер, разбъркайте за кратко и свалете тенджерата от котлона.

Сипете сместа в тава и залейте с предварително разтвореното доматено пюре в горещата вода, посолете на вкус.

Поставете тавата в предварително нагрята на 220 градуса фурна и печете за около 20 минути. През това време разбийте яйцата и единия жълтък, добавете киселото мляко и посолете на вкус.

Залейте със сместа мусаката и върнете във фурната тавата, печете, докато заливката за мусака стегне. Извадете тавата и поръсете с настъргания на едро ренде кашкавал, върнете тавата във фурната, печете до лек загар на кашкавала.

Извадете тавата от фурната и намажете мусаката с много добре разбития белтък, допичате до златисто кафява коричка.

Тези трикове на вадене на тавата и прибавяне на продуктите за заливката един след друг правятмусаката с идеално хрупкава коричка, а мусаката страшно вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: