Гулаш по полски

17/09/2019
Приготвяне25 мин.
Готвене120 мин.
Общо145 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 022
  • Преглеждания за месеца418
  • Преглеждания за седмицата153
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • телешко месо - 800 - 1 кг от плешката
  • лук - 3 - 4 глави кромид
  • люти чушки - 2 бр. пресни червени
  • червен пипер - 2 с.л. сладък (опушен още по - добре)
  • свинска мас - 1 с.л. или олио
  • олио - 1 с.л. за запръжката
  • вино - 120 мл (или вода)
  • телешки бульон - 400 (или сух бульон на кубчета, разреден с вода)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гулашът произлиза от Унгария и се развива като вкусове от държавите в съседство, както е и с полския гулаш, който се приготвя и със свинско и с телешко месо. Рецептата, която споделям, приготвих с телешко месо.

Приготвям си продуктите за полския гулаш, като първо нарязвам месото на хапки (размер какъвто всеки желаe), нарязвам главите кромид лук на не много ситно.

Вземам тенджерата, в която ще готвя полския гулаш, слагам на котлона, изсипвам лука и го запържвам добре да порозовее.

След като е добре запържен и задушен, добавям нарязаното на хапки месо, разбърквам, намалявам котлона на средна степен и задушавам лука и месото 20 минути.

Когато минат двайсетте минути, добавям нарязаните скилидки чесън, пресните червени люти чушки, предварително стрити в хаванче.

В друг малък тиган изсипвам 1 с.л. олио и добавям двете супени лъжици сладък червен пипер, леко да се запържи, без да прегаря (за секунди се поставя в загрятото олио), изсипвам запръжката в тенджерата, разбърквам, добавям виното и бульона (водата) да покрие месото.

Продължавам готвенето, като намалявам котлона вече на слаба степен за два часа. Месото е готово крехко с чудесна консистенция на соса.

Гулашът се сервира с варени картофи или картофено пюре, качамак, кнедли или пък като самостоятелно ястие с хляб.

Пригответе си гулаша по полски без прекалено много подправки с чудесен вкус !

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар