Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Яйца»Поширани Яйца»Поширани яйца с картофи и спанак

Поширани яйца с картофи и спанак

Поширани яйца с картофи и спанак
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 3
21/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • картофи - 5 бр.
  • спанак - 100 г
  • лук - 1 бр.
  • копър
  • магданоз
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • масло - 20 г
  • олио - 1 ч.л.
  • сирене - 100 г
  • кашкавал - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка тенджера, пълна до половината с вода, сипваме 2 ч.л. сол и 1 с.л. оцет. Всяко яйце се чупи първо в чашка. Когато водата заври, разбъркваме с вилица, да се получи като водовъртеж, и в средата сипваме яйцето.

Така се пускат и останалите яйца във врящата вода. Когато белтъкът побелее, се дръпва от котлона, захлупваме с капак за 3 минути и изваждаме яйцата с решетъчна лъжица, а после се поставят в купа със студена вода.

Обелват се картофи и се нарязват на парчета, сваряваме до готовност и отцеждаме добре. С вилица се намачкват на едро и смесваме с настъргано сирене, копър и нарязан магданоз.

Овкусява се с малко сол и черен пипер. В масло и олио се запържва нарязан ситно лук, добавя се нарязан ситно спанак, може и размразен, и сваляме от котлона.

Смесват се картофите със спанака и се разбърква с вилица. В тавичка, намазана с олио, сипваме и заглаждаме отгоре сместа.

С лъжица се оформят 3 гнезда и поставяме поширани яйца, а отгоре поръсваме с кашкавал. Печем в загрята фурна на 180 градуса, докато се разтопи и стане златист. Изважда се и нарязваме на 3 порции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: