Начин на приготвяне
Първо, избираме подходяща тава за печене, да е широка, че да стане баклавата тънка и хрупкава.
После разтопяваме маслото и с помощта на една четка намазваме тавата хубаво с масло. Отваряме пакета с корите и започваме да редим един ред кора, намазваме с масло, после втори ред кора, пак намазваме с масло и поръсваме обилно с орехи.
Процесът завършваме така - масло на всеки ред и орехи през ред и най-отгоре изсипваме останалото от маслото и режем на каквито искате форми, аз предпочетох тази, защото е класическа форма за баклава.
Пече се на 160 градуса, докато се зачерви отгоре, изваждаме да изстине, след като е готово, и минаваме на правенето на сиропа.
В една малка тенджера слагаме водата и захарта и оставяме да се разтопи и да заври за около 10 минути, след което добавяме лимонена киселина, може и 1 с.л лимонов сок.
След около 15 минути сиропът се сгъстява и е готов, ама вие си преценете времето според печката ви колко ще варите сиропа.
Изчаквате 5 минути да изстине сиропът и сипвате върху студената баклава.
Прибирате сполучливата баклава в хладилник за два часа и е готова за сервиране.