gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Песто»Домашно босилеково песто с орехи

Домашно босилеково песто с орехи

Росица ПетроваРосица Петрова
Мастър Шеф
4564k3k1k5
Домашно босилеково песто с орехи
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
23/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Общо15 мин.
Порции2
"А в хладилника на всеки уважаващ себе си лакомник има бурканче домашно босилеково песто с орехи"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре босилека. Отстранете стеблата и ползвайте само листата - 4 шепи. Подсушете ги добре върху домакинска хартия или тънка памучна кърпа.

Запечете ореховите ядки в сух тиган за 4-5 минути. След това направете същото и с кедровите ядки, но за по кратко време. Оставете ги да се охладят.

Изцедете сока на един лимон.

В блендер сложете всичко без пармезана и блендирайте до хомогенност на кратки пулсации. Прибавете чесъна.

Накрая добавете сол на вкус и пармезана.

Ако е необходимо, добавете още зехтин към пестото за желаната от вас гъстота. Същото е и с лимона

Приберете готовото песто в стъклен съд с капак в хладилник. За да може да се съхранява по-дълго време, всеки път щом го ползвате, доливайте по малко зехтин, колкото да покрие пестото отгоре в съда.

Така няма да почернее и ще може да се използва по-дълго време.

Домашно босилеково песто с орехи е подходящо за салати, като добавка към различни печива или просто намазано на брускети.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: