Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Огретен»Гратен със зеле и картофи по шотландски

Гратен със зеле и картофи по шотландски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Гратен със зеле и картофи по шотландски
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
115 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"Хем по шотландки, хем толкова близък до нашия вкус, че ще услади дори и на най-заклетите традиционалисти"

Необходими Продукти

  • картофи - 600 г
  • зеле - 1/2 зелка
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • червен пипер - 2 щипки
  • черен пипер - 2 - 3 щипки или на вкус
  • лимони - 1 бр. сока
  • дафинов лист - 2 бр. малки
  • чедър - 100 г
  • гауда - 100 г
  • масло - 45 - 50 г
  • зехтин - 5 - 6 с.л. (или олио)
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете картофите, обелете ги, докато са топли, и сложете в тавичка, предварително поръсена с мазнинка. С широка шпатула или лъжица ги притиснете и смачкайте, като ги разпределите на равномерен пласт в тавата. Поръсете със сол и черен пипер и отгоре сложете половината масло на парченца.

Нарежете лука и го запържете в останалия зехтин. Когато омекне добавете зелето нарязано на тънко. Сотирайте за няколко минути и добавете маслото, сол, дафиновите листа , лимоновия сок и щипка черен пипер.

Гответе до омекване на зелето и сложете доматеното пюре, червения пипер и малко вода. Варете до оставане на мазнина и почти пълна готовност. Ако не искате зелето да става кисело, не слагайте лимон.

Разпределете върху картофите, поръсете с настърганите сирена и запечете гратена със зеле и картофи по шотландски в загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivelina
Ivelina
Много вкусно , чудно!
09.10.2019 17:44
1
1
Покажи всички подкоментари