Начин на приготвяне
Обелете картофите и ги нарежете на тънки шайби.
Покрийте с тях дъното на тава, предварително намазнена. По възможност е добре да са на един пласт или застъпващи се на места.
Поръсете картофките със сол и зехтин и върху тях разпределете пласт ситно накълцан карфиол - само розичките, без твърдите кочани. Отново посолете и напръскайте със зехтин.
Налейте при зеленчуците 2 к.л. вода и запечете във фурната за 15 минути на умерена температура.
Извадете тавичката и върху полуомекналия карфиол натрошете двата вида сирене. Ако бялото сирене е по-соленичко, може да намалите количеството му, ако пък е по- безсолно - сложете повече.
Залейте с разбитите със сметаната яйца и поръсете с настърган кашкавал или друг вид меко сирене като ементал или грюер. Пластът кашкавал отново е на вкус - вие изберете дали да е по-тънък и хрупкав или да стане по-дебел и пухкав.
Отново пъхнете във фурната за още 15 -20 минути или до хубава златиста коричка. Поднесете този вкусен гратин докато е топъл.
Добър апетит!