Пелте от дюли

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Чирак
68
19
59
23/10/2019
"Толкова е полезно, че две мнения по въпроса не може да има - задължително трябва да го приготвите "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 444
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • около - 2 кг обелки и средата на дюлите
  • вода
  • захар
  • лимонена киселина - на върха на ножа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока тенджера наливам вода и слагам обелките и средите на дюлите.

Варя в продължение на 40-50 минути или повече, докато всичко омекне хубаво.

Прецеждам внимателно през тънко сито или дебел тензух, премервам течността, връщам в тенджерата и слагам 1/2 кг захар на 1 л сок.

Отново варя на слаб огън, докато не започне да се сгъстява. У дома го обичаме съвсем леко желирано, почти да се разтича, но ако желаете да бъде по-желирано - като конфитюр, оставете до желаната гъстота, която се проверява с изстинала капка на чиния.

Накрая добавям лимонтузуто, изчаквам още 5 минути и свалям от котлона пелтето.

Наливам пелтето от дюли горещо по бурканчетата и затварям веднага.

Като изстине, съхранявам в хладилника или на студено.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Росица Петрова
Правя го по същия начин и резултата винаги е много добър. Понякога след като го прецедя настъргвам 1-2 дюли и става като конфитюр. Отлична рецепта.
0
0
Sonya Simeonova
Sonya Simeonova
02.11.2019 22:29
Следващия път непременно ще пробвам и Вашия вариант. Благодаря!
1
0
Ivana Krasteva-Pieroni
Ivana Krasteva-Pieroni
23.10.2019 15:10
Тъкмо си търсех рецепта за пелте! Благодаря, Сонче! :)
0
0
Sonya Simeonova
Sonya Simeonova
31.10.2019 13:30
Радвам се, че ти допада, Ваня! Очаквам я в твое изпълнение! Целувки!
0
0